Grupul francez de retail Carrefour va înfiinţa o cooperativă agricolă în localitatea Vărăşti, judeţul Giurgiu, în care vrea să reunească 80 de familii de producători, 60 de hectare de teren agricol şi 5.000 de tone de legume.

” Proiectul iniţiat de grupul Carrefour aduce mai aproape producătorii agricoli cu experienţă şi consumatorii care apreciază produsele româneşti de calitate”, transmite compania, potrivit Profit.ro.

Proiectul este lansat într-un moment în care autorităţile rediscută Legea care obligă supermarket-urile să vândă 51% alimente din producţia locală, după ce Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României.

Avertisment dur al CE: România nu respectă legislaţia europeană

Comisia Europeană (CE) a anunţat, în luna februarie, că a lansat proceduri de infringement împotriva României şi Ungariei în privinţa comerţului cu amănuntul la produselor agricole şi alimentare. În consecinţă, CE a decis să trimită scrisori de somaţie României şi Ungariei pe motiv că reglementările lor naţionale privind comerţului cu amănuntul la produselor agricole şi alimentare nu corespund legislaţiei UE.

În România, se solicită marilor retaileri să achiziţioneze cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri privind respectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor.

Aceeaşi lege cere retailerilor să promoveze produsele de origine română, restricţionând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de libertatea de stabilire (articolul 49 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here